יום ראשון, 30 בינואר 2011

Loss


הכרתי את קייטלין לפני ארבע שנים. היא הצטרפה לקבוצת הרוכבים המאולתרת שלנו ביחד עם בחור שהכירה שהיה ממש סימפטי למרות שברח לי השם... כולנו הכרנו אחד את השני איכשהו דרך האופניים למרות שאף אחד לא רכב בצורה מסודרת, גם לא היו לנו אופניים כמו בארץ- עם חובת דיגום. ממש חבורה על גרוטאות, אני רכבתי על האפי שנות ה60, קייטלין על משהו מאולטר, אליסון על ראלי כביש מהשמונים, ג'ים על ברידג'סטון ישנים ופה ושם כמה אנשים על סרלי וכאלה.
הדרך תמיד אותה הדרך, כשהייתה שמש רכבנו מפארק סלופ שבמערב ברוקלין לים שבמזרח ולחוף שקט שם שתינו ונחנו מהשבוע. כולנו התעסקנו במקצועות חופשיים, ככה ש2008 איימה על כולנו בפיטורים. אני התעסקתי בענייני שלום, כמה חבר'ה היו מעצבים, קייטלין צילמה וג'ים עיצב טישרטים לאיזה מותג. לא ידענו מתי ייפול גרזן המיתון אז התמסרנו לרכיבה לים ונהנינו כהוגן.
קייטלין חלתה, ועם החודשים נשר לה השיער, ועדיין רכבנו. עם מטפחת על הראש והכל אבל עדיין באה עם הבחור לים. עברו כמה חודשים והשיער חזר, היא התעקשה על השיער ומאד אהבה אותו ובצדק- אחלה שיער. חזרנו לשיגרת האופניים, הבירות והשקיעות המדהימות שבקיץ הניו יורקי. לקראת סוף אותו קיץ כשהתחיל קצת להתקדר קייטלין נעלמה אחרי שגילינו שויתרה על הכימו תמורת קצת איכות חיים בסוף. היא היתה בת 32 במותה- הגיל שלי היום. גילינו את זה אחד אחד והיה ברור שהרכיבות המעטות שנשארו באותו קיץ יהיו לשמה. אז שוב, גם כשהיה קצת קר רכבנו לעבר שיפ-הד'ס ביי, החנינו את האופניים בערימה על החוף ושתינו לכבודה. באיזשהו מקום הראש שלי עדיין באותם רכיבות.
שנים לפני כל זה בחורפים הקפואים שצפונית לניו יורק, כשהתאמננו בקבוצת החתירה, מייק התחיל קצת לוותר. האימונים היו קשים הרבה מעל איזשהו הגיון וכולנו נשברנו בצורה כזאת או אחרת. אני וויתרתי פעם אחת באמצע טסט של 6000 מטר ואחרים נשרו בגלל פציעות. ברוגן שתה יותר מדי, אחרים נכשלו בלימודים ומייק התחיל לאכול יותר מדי ולהעלם מהאימונים. הזמן עבר ומייק נעלם יותר ואיבד כושר.
היינו יושבים ביחד בחדר האוכל ומתאוששים מהאימון המטורף תוך כדי שיחה על תוצאות הטסטים ואכילת המבורגרים. כולנו היינו חולקים את הקשיים שלנו כי הקבוצה היתה מקור של כח. מייק היה מצטרף ומצחיק את כולם, פעם אחת לקח אפונה והראה לכולנו איך הוא יורה מהאף את האפונה שלו מהשולחן שלנו לצד השני של חדר האוכל- מדהים, התמונה של האפונה מוטסת מהנחיר שלו ככה חרוכה בראשי.
אחרי כל אימון, אחרי כל ארוחה, אחרי כל שיעור הייתי עולה על האופניים ורוכב לאורך נהר הצ'ארלס ונותן למים או לקרח להרגיע אותי, אז זה היה ייטי ארק הארד טייל קלאסי שנת  96 שקיבלתי בחנות כשגנבו לי את המרלין (למרות שכבר היינו ב2002). אהבתי אותם נורא, גם כי פראנק ריתך אותם וגם כי החבר'ה בחנות בנו אותם עם חלקים מצחיקים נורא, המון סגול אנודייז זועק.  הרכיבה הייתה כרגיל הבריחה, המדיטציה והריפוי.
אחרי אותו מרוץ ראשון של השנה התחרינו בסירות של שמונה שנבחרו בקפידה, איכשהו הצלחתי להתברג לסירה הראשונה ומייק הוצא מהליין אפ לגמרי, הוא לא התחרה בגלל כושר ירוד.
כולנו סיימנו את התחרות, ניצחנו אותה וזזנו לחדר האוכל, החבר'ה בוואן ואני על הייטי. כשהגענו נתבשרנו שמייק התאבד בחדרו.
השוק היה טוטאלי. הכל נראה כמו שניות אבל שעות עברו. אני יצאתי עם האופניים לנהר ושרפתי עשרות קילומטרים עד שהצלחתי לתפוס קצה קיצה של פרופורציה וחזרתי למגורים שלנו. הלוויה בכנסיה קטולית אירית, ארון פתוח, שירים ומזמורים נוצריים וכולם בחליפות ואני, אני עדיין בתוך הראש על האופניים על גדול נהר הצ'ארלס הקפוא.  באיזשהו מקום אני עדיין עם הראש שם.
אחרי כמה חודשים כשנתבשר לי שגם אבי וויתר, יצאתי לניקוי של שעות על אותם אופניים על גדות  אותו הנהר והמוכר נהיה נחמה. התמונה המשתנה של נוף המים והקרח, העצים הערומים שהתחלפו בביניינים משתקפים בנהר הפכו למנטרה משכחת תוך כדי פידול.
הטלפון מהמשפחה רק אמר שצריך לטוס חזרה ארצה ושכנראה אספיק להגיע רק להלוויה. איכשהו הזיכרון מאותו יום, הטלפון, ההתכנסות עם החבר'ה, המילים הריקות, הכל התנקז באותה רכיבה. באיזשהו מקום אני עדיין עם הראש שם.

יום שני, 24 בינואר 2011

רומן רוסי

כשויקטור ואירנה היגרו לישראל, וזו עובדה, הם באו עם שלושת הדברים הבאים: את חפירה מטיטניום, עגלת קניות של זקנות (גם כן מטיטניום) ובל נשכח, אי אפשר בלי- לום מטיטניום למקרה והסקודה לא תתניע בבעיטה. בנוסף הם גם הגיעו עם שני ילדים מופלאים, משקפיים של רוסים וכמה כובעים שימחישו את העובדה שהם באו ממקום יותר מתורבת ומצחיק.
מסתבר שברוסיה באותם שנים, בתקופה שיכולת להחליף כמה טון ברזל תמורת תלושים לחמאה ומשחת שיניים  היה אפשר בעצם הכל ובלי יותר מדי הגיון. מן תקופה כזו שלא היה בלתי מתקבל על הדעת לבנות מכוניות עם פח בעובי מטר או לחילופין עגלת קניות לזקנים מטיטניום עם עובי דופן משתנה- מצוין.  
אז ליד הבית של ויקטור ואירנה ברוסיה, כשמקסים היה קטן וחמוד ורומן עוד למד להגיד דה וספציבה היה מכרה טיטניום פאקינג ענק שבו הרבה מצרכי האימפריה למתכת האצילית היו מתממשים. בתרגום למונחים של רוכב אופניים זה קצת כמו לגדול ליד שדה שבו גדלות חמניות שבמקום גרעינים , היו גדלים  מערכות אקס.טי.אר.  אז לפני שנפל מסך הברזל כשעוד צרכי הטיטניום של ממלכת האופל היו מקומיים ניתן היה להשמיש את המתכת לכל מיני צרכים ואני בטוח שאי שם במשהו-סלביה יש עיירה שבה כל התושבים משתמשים בקולפני ירקות מטיטניום וקוצרים את שדות החיטה האינסופיים שלהם בקומביינים לגמרי מטיטניום טריפל באטד שיהיה גם קל וגם סטייל.
עם השנים ועם נפילת מסך הברזל, היה צריך לנסות ולמצוא שימושים חדשים למתכת הרוסית שבעצם לא עלתה כלום. היו כמובן לא מעט אופציות ואחת מהן היתה אכן בתחום האופניים. כשהיינו ילדים קטנים בני 22 בחנות הבוסטונית אחד החבר'ה, בחור בשם מאט הפעיל קשרים רוסיים והזמין שילדת טריאל מרוסיה, כולה עשויה מטיטניום ספציבה, עם ריתוכים אלוהים ישמור-מכוערים וכולנו כיננו את השילדה Mootskee .  היום הוא מנהל חנות קומיקס בסיאטל וחי כמו שסטלן צריך, אבל זה לסיפור אחר. אני חושב שגם כולנו זוכרים חברות אופניים שעשו שימוש בחומר, חלקן בהצלחה וחלקן כמו איירבורן- ממש לא. 
טוב, יש שני עניינים מעניינים בקטע לדעתי. האחד הוא שהחבר'ה ברוסיה השתמשו במה שהיה, ז"א השתמשו בחומר לוקאלי וזה אחלה. העניין השני שמתברר מכל זה הוא שהיוקרה של החומר הזה- לפחות בעולם האופניים לא מגיעה מהחומר אלא מהעיבוד וזה חשוב לזכור תמיד. ז"א שאפשר לייצר אופניים בשקל מטיטניום או את חפירה מטיטניום בחינם או שאפשר לקנות סארוטה בהון מטורף- תלוי באומנות ולא בחומר. אולי כדאי לזכור את זה גם בעניין כל שאר החומרים, אז בפעם הבאה ששואלים אותי למה שלדת ברזל עולה מה שהיא עולה, ישר לסיביר.
העניין השני שאותי מעניין הוא מה יכול להיות החומר המקומי בישראל שיאפשר לבנות הכול מהכול באמצעותו? הרי אין לנו מכרות של כלום, מים בקושי, חלקת אדמה מטר על מטר, אז מה נשאר? נשאר עודף צבאי כמובן. מאחר ורוב התקציב המדיני, כל הצעירים במדינה, הרבה מההומור ומרבית המתכת הישראלית מגויסים הגיע הזמן למחזר. אכן אחת מתכניות המגרה של ניסנאס היא השמשת צנרת מהתעשיה לשלדות אופניים. מי ייתן ונראה במדינתינו  קולפניי תפו"א ממדחפי סילון ואופני סטריט בטעם מרכבה.


מוז'נה חופרים

מוז'נה עגלה

מוז'נה עגלה 2

יום שישי, 14 בינואר 2011

שפרד פרי, פוג'י וסעד עדין איברהים.

אנדרי הענק שהיה סופרסטאר בWWF נהיה מוכר לחבר'ה צעירים בשנות ה80 והפך לדמות אולטרא קאלט בזכות שפרד פרי http://www.youtube.com/watch?v=Z53XuUhLmuY&feature=related שהשתמש בדמות שלו ליצירת המדבקה האלמותית-אוביי http://www.youtube.com/watch?v=LGO_3wuXFWw .  כל היפסטר ורוב צרכני התרבות המערבית נחשפו למדבקת "אוביי"  ואמרו אמן על הבעיטה בממסד וההומז' הכייפי לדמות החצי חזקה חצי משעשעת של אנדרי הענק. המדבקה ההיא נמצאת כיום על כל עמוד חמישי בדאון טאון של כל עיר גדולה ולפעמים יותר. בחנות אצלנו ייצרנו מדבקה דומה עם דמותו של המכונאי הראשי שלנו, דידי, בחור מקסים (ענק וכאילו מפחיד) מהאיטי. כל זה תרבות-נגדית ופאנק שגדלו והתבגרו והפכו לאמצע הקונצנזוס של תרבות הצריכה. אחרי הכל שפרד היום כבר בן יותר מ40 ולהיות נגד משהו עם קריצה לכסף זה כבר אמצע האמצע.  כל זה כמעט ומשכיח את האמירה הכ"כ חזקה של המדבקה והגרפיטי שקראה לכולם להפסיק ולצרוך לעזאזל.
            קבלו סימן מובהק לזה ששפרד הגיע לאמצע העניין הצרכני, סימן  שהיצירה שלו מופיעה על מותגי מיינסטרים במטרה לתת להם מראה בועט. ראה ערך פוג'י אוביי http://rawartint.files.wordpress.com/2008/02/shepbike.jpg . דרך אגב האופניים האלה כבדים כמו הלילה ולא ממש מעניינים למעט האימג'. עוד דרך אגב, לא חסרים מוצרי אוביי היום, לכל מתעניין, נא לקפוץ לניוברי קומיקס.  
אז כל זה מעניין (אותי לפחות), בגלל ההקשרים הבאים: שפרד ייצר את תמונת אובמה המפורסמת, כן זאתי http://popcult.cc/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/7dd24_obama-hope-sheppard-feirey1.jpg אז כמובן שקצרה היתה הדרך עד שהגיע קצה תרבותי אחד למשנהו ויצר את זה http://images.businessweek.com/ss/08/10/1028_design_election/image/18_bike_spoke.jpg
. בעצם תיארנו מסלול קצר מיצירה פרינג'ית למייסטרים, לספורט, לצרכנות לפוליטיקה וחזרה לתרבות ( שפרד היום מציג בסמיצוניאן בוושינגטון). לא לשכוח שכל זה תרם להמלכת נשיא אמריקאי- שזה חתיכת משהו תכל"ס. זה ממש כיף שכל העולמות האלה חיים פחות או יותר ביחד ומפרים אחד את השני, לפחות שם.
אז אני שואל למה לא פה?כאן במזרח התיכון. ויש לי מתנדב להיות ה"אוביי" המזרח תיכוני. קוראים לו סעד אדין איברהים  http://en.wikipedia.org/wiki/Saad_Eddin_Ibrahim  והוא לוחם חופש מצרי שגורש מארצו ב2007.
סעד היה מורי בקהיר ואפילו עבדתי אצלו במרכז ללימודי הדמוקרטיה בדאון דאון קהיר. היום הוא בוושינגטון, מדבר עם כל מי שיקשיב לו על ערכי הדמוקרטיה ולמה כל כך קשה עם מובארק. אני לא אשכח את הלילה שכל הכיתה גילתה שהפרופסור הנחמד שלנו כבר לא ילמד כי המשטרה החשאית עלתה עליו והוא עלה על מטוס לאמריקה.
אז אני אומר ככה:  נייצר מדבקת "אוביי-סעד", נדביק אותה על כל עמוד פנוי, נרסס סטנסיל על כבישים, נמכור את הדמות לאופני סגל ונריץ מועמד פוליטי, תימני\אתיופי\כורדי לראשות הממשלה תחת הסיסמא "שלום מתישהו", כל זה בצבעים בולטים וגרפיקה הולמת.  כן? טוב אז לא.
אז מה כן מעניין בהשוואה בין התופעה האמריקאית והתובנה הברורה שפה זה לא יילך? מה נותן שם את החופש לקשור תרבות רחוב עם תרבות צריכה, תרבות אופניים וריצה לנשיאות בעוד שפה אנחנו עדיין חיים בנוסחאות בית שען\כרמיאל: מינוי+קומבינה+כסף+מימונה-יושר-כושר=כסא(?)
התשובה, כרגיל רומן, בסוף.
גילוי נאות- אני עובד בשביל שלמה בוחבוט. ישמור מי שישמור.


fuji obey




יום ראשון, 2 בינואר 2011

שעה של כח


קיים אימון שהתחיל אם אני לא טועה באוניברסיטת קליפורניה שנקרא שעה של כח. הוא הולך ככה: מתישבים על מכונת חתירה (אפשר גם על כל מכונה בחדר כושר), מוציאים את הנשמה 60 דקות ואז מודדים את התוצאה. בחתירה זה קל כי כולם יודעים את משמעות המספרים, במכשירים אחרים צריך לנסות כמה פעמים כדי להבין את גבול המכונה האנושית. נשמע פשוט וכואב וזה גם זה וגם זה אבל זה גם מורכב משהו פחד. זה משהו מחושב, מעצב טכניקה אלגנטית, עניין של מספרים וספי כאב עדינים, כמו ניתוח מדויק בנימים הכי קטנים של הלב. שיהיה ברור, לא באתי לדבר על האימון עצמו אלא על אילו שמתרגמים אימונים לצורת חיים.

אחד החבר'ה המוצלחים באותו אימן הוא בחור בשם בריאן וולפנהיים שעשה את האימון במה שנראה כמו קלות יחסית, אחריה שתה בקבוק מים, עישן ג'וינט וזכה בזהב. החבר'ה שלנו היו לא רעים בכלל, ברוגן הצטיין, טריפ שרף את השעה ורק אני, ספרינטר עצל, יצאתי בינוני. כולנו בצורה כזאת או אחרת עם השנים המשלנו את האימון לצורת חיים בגבולות חיינו דאז. זה הלך ככה: אם האימון הציב מטרה ויעדים כך עשינו בלימודים או במערכות יחסים, השלטנו סדר על הבלתי מסודר או לפחות ניסינו. תכל"ס נכשלנו ולמדנו איזון חיים חדש.
גראהם אוברי שעסק בגרסת האופניים של הענין אמר בכמה ראיונות ששעה של כאב על וולודרום נותנת פרספקטיבה על זמן, כאילו כל דקה מקבלת משמעות חדה ושעה כגוש זמן נהיית משמעותית יותר. גרהם שהוא היום חתיכת גיבור תרבות נותן חלון קטן ומעניין לעניין, אותי מעניין יותר מהגישה לזמן, התרגום של תחושת האימון לחיים, אם צריך כזו בכלל.
לא, ברצינות
אז נתחיל עם הסוף. לא, לא נראה לי שצריך לתרגם אימון, אימונים או ספורט בכלל לדרך חיים כללית ללא פילטר. חייב להיות פילטר טוב ואני בעד כאוס כפילטר. זו דעתי העצלה וקצת מהסיבה לדעה שמה:
באמצע התואר בשיא האימונים והלימודים והבלאגן ארגננו מסיבה אצלנו בבית הפצפון והרעשנו את כל השכונה בהיפהופ מטומטם. כל קבוצת החתירה ביחד עם קבוצת ההוקי של האוניברסיטה וכמה טמבלים מהפוטבול התכנסו בביתנו המצומצם. בנות מנבחרת השחיה ההוקי שדה הגיעו והבית הפך לגוש מטומטם במיוחד של כאוס בשליטה.
הגיעה משטרת בוסטון ופיזרו את כולם, זרקו אותי ואת אנדרו למעצר ל24 שעות ובבוקר שחררו אותנו עם דו"ח על הפרעה לציבור, עייפים וטיפשים מאי פעם. חויה משעשעת וחופשי מעצבת. אנדרו עם השנים הצטרף לנבחרת קנדה והיה באולימפידה הקודמת, שאר המפגרים שם עשו דברים מפגרים הרבה יותר והיום לומדים בקיימברידג', ספורטאי עלית או אלוהים יודע מה. אני הקדשתי זמן לנדידה חצי מושכלת בעולם וחזרתי לאימונים רק כשניג'ס אותי איזה טמבלון על יכולתו, כי לי הרי לא קוראים צ'יקן, אידיוט...

השכלנו מהכאוס, למדנו המון מהבלתי נשלט. כל הזמן מישהו הסתבך בצרות או שהשליטה השברירית במצב נעלמה בבום. נהיינו מלכי האדפטציה, לא בטוח שזו דרך חיים טובה ליותר מכמה שנים אבל כך אכן היה.
מי שהיה מנסה לחיות את אימון  שעת הכח באותה תקופה היה נופל חזק לעומתו הבלגניסט נכנס לכלא.  עם השנים נהיינו זן מאסטרים באיזון מנטליות שעת הכח עם בלאגן בשליטה. רומן יעיד, יצא ממנו אנשים דואליים. תקופות רציניים ומדויקים כמו שעון שווצרי, תקופות שוברים בקבוקי בירה על הראש. עכשיו שחזרתי להתאמן וחסר לי הבלאגן אני צופה שמישהו ימלא את החלל- אני בעד לשלוח את מקסים למעצר מנהלי על היותו מסתנן רוסי מסודן, זה יעזור לאימונים.

שעשועים בתערוכות אופניים  2002 קשור\לא קשור